Waarom broers en zussen altijd ruzie maken

Waarom broers en zussen altijd ruzie maken

Alle ouders van meerdere kinderen weten het: er gaat geen dag voorbij zonder ruzie. Bij het eten, over wie de grootste portie heeft. ’s Middags, over wie met welk speelgoed mag spelen. ’s Avonds, over wie langer mag opblijven en waarom. En als het eenmaal rustig is, dan is dat nooit van lange duur. Het werkt ook niet altijd om de kemphanen uit elkaar te halen. Vooral omdat ze moeten leren om samen te spelen en elkaar eerlijk en respectvol te behandelen. Hier leest u waarom broers en zussen ruzie met elkaar moeten maken en hoe u daar op een ontspannen manier mee om kunt gaan.

Waarom broers en zussen altijd ruzie maken

Broers en zussen maken ruzie om hun plek in het gezin en in het leven te vinden

Er is een goede reden voor conflicten tussen broers en zussen. Door ruzie te maken veroveren ze hun plaats in het leven. Op deze manier onderhandelen ze over hun rol voor hun toekomstige ontwikkeling, waarbij ze zichzelf leren kennen. Zo ervaren ze hun sterke en zwakke punten. Ze hebben de onenigheid nodig om zich klaar te stomen voor het latere leven. Wie conflicten kan oplossen en aanvallen kan afwenden, is later namelijk beter in staat om zijn integriteit te beschermen.

Het is niet ongewoon dat er jaloezie tussen broers en zussen ontstaat. Als ze allebei met hetzelfde speelgoed willen spelen, strijden ze met elkaar om de liefde en genegenheid van hun ouders. Het is een roep om gezien te worden: ‘Lieve mama en papa, let ook op mij! Laat me zien dat mijn broers en zussen niet mijn plek in het gezin mogen ondermijnen!’

Als ouders kunt u uw kinderen daarmee effectief helpen. Hoe moeten uw kinderen anders weten hoe ze conflicten moeten oplossen? Kinderen maken ruzie omdat ze nog niet de juiste strategieën ontdekt hebben.

3 tips voor minder onenigheid tussen broers en zussen

Benadruk van iedereen de sterke punten

Help uw kinderen zich bewust te worden van hun eigen rol. Elk kind heeft zijn eigen talenten. Prijs ze daarom. Door de nadruk te leggen op zijn sterke punten leert het kind zich te onderscheiden van zijn broers en zussen: ‘Jij kunt goed tekenen en je broer of zus kan goed klimmen!’ Zo voelt elk kind zich opgemerkt door zijn ouders en neemt de rivaliteit met zijn broers en zussen af.

Vergelijk uw kinderen niet met elkaar
Ieder kind wil gezien worden. Maar als kinderen worden vergeleken, dan neemt de concurrentie tussen hen toe. Vermijd vergelijkende opmerkingen zoals ‘Je broertje doet wél lief, neem eens een voorbeeld aan hem!’ Op deze manier worden ruzies alleen maar aangewakkerd.

Blijf neutraal

Het is ook niet aan te raden om bij conflicten familierechter te spelen en te proberen om de dader aan te wijzen. Het is meestal toch niet mogelijk om uit te zoeken wie er is begonnen met ruziemaken. Het kleinste kind is niet altijd het slachtoffer en degene die huilt, kan ook begonnen zijn. Probeer de rol van bemiddelaar op u te nemen en laat beide partijen begrip voor elkaar krijgen.

Wanneer moeten ouders ingrijpen bij ruzies tussen broers en zussen?

Kleine ruzies en woordenwisselingen zijn onderdeel van het dagelijks leven onder broers en zussen. Als uw kinderen elkaar echter ernstig pijn doen of gevaarlijke voorwerpen vasthouden, moet u ingrijpen. Haal de kemphanen uit elkaar. Blijf rustig en ga niet schreeuwen of dreigen. Anders leren uw kinderen dat degene die het hardste schreeuwt tijdens een ruzie, uiteindelijk degene is die wint.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]