Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier.

Niets is zo leuk voor kinderen als samen met hun beste vriendjes buiten spelen en de wereld verkennen – of ze nu grote zandkastelen maken in de zandbak of rustig samen zitten te verven. Ouders vinden het fijn als hun kind uitgelaten of geconcentreerd met andere kinderen speelt en de wereld om zich heen vergeet.

Maar spelen met vrienden levert niet alleen maar plezier op. Door samen te spelen leren kinderen taalvaardigheid en belangrijke sociale vaardigheden, zoals zichzelf doen gelden of juist toegeven aan anderen. Pedagogen zijn het erover eens dat vriendschappen tussen kinderen de noodzakelijke basis vormen voor het aanleren van communicatieve, sociale en morele vaardigheden. Goede relaties tussen kinderen zijn daarom van belang voor het hele leven.

Vriendschappen groeien met uw kind mee

Kinderen kiezen hun vrienden op basis van de vraag of ze vergelijkbare kenmerken of interesses hebben. Een andere belangrijke factor is snelle beschikbaarheid, bijvoorbeeld in de buurt.

Ook de leeftijd en het geslacht van het kind spelen een grote rol. Voor heel kleine kinderen kan een kind dat ze toevallig tegenkomen in de speeltuin al een vriendje worden. Deze zandbakvriendschappen worden spontaan gesloten en kunnen weer net zo snel beëindigd worden, vaak binnen enkele uren. Het zijn dus eerder doelbewuste relaties, waarin het alleen om het samen spelen gaat.

Tussen het derde en vierde levensjaar zijn kinderen in staat om bewust echte vriendschappen te sluiten. Ze beginnen zich dan bewust te worden van hun eigen ik en beginnen hun compassie voor andere mensen te ontwikkelen. Vanaf dit moment krijgen ze vaak de voorkeur voor vrienden van hetzelfde geslacht, ook als meisjes en jongens samen in gemengde klassen zitten.

4 tips om uw kind te ondersteunen bij het maken van vriendjes

  1. Laat uw kind zelf zijn vriendjes uitkiezen! Peuters en kleuters hebben geen vooroordelen. Sociale afkomst, nationaliteit, huidskleur of religie maakt ze niks uit. Uw kind moet daarom zelf kunnen beslissen met wie hij graag bevriend wil zijn.
  2. Dring niets op. Ieder kind maakt vriendschap op zijn eigen manier. Als uw kind verlegen is, geef hem dan de tijd en overweldig hem niet met te veel contacten. Uw kind moet zelf kunnen beslissen wanneer hij voor het eerst toenadering zoekt bij andere kinderen. Sommige kinderen willen eerst in alle rust toekijken voordat ze op een kind af stappen.
  3. Bevorder spelinstinct. Kinderen die met fantasie kunnen spelen zijn bijzonder interessant voor leeftijdsgenootjes. Moedig uw kind van jongs af aan om met verschillende spelletjes te spelen, die hij alleen of met anderen kan doen.
  4. Laat zelf zien wat vriendschap is. Ouders die een vriendschappelijke relatie onderhouden met vrienden en familie, geven een goed voorbeeld voor hun kinderen. Nodig bezoek uit en maak van uw kind een ‘co-host’ met kleine taakjes om uit te voeren. Zo leert hij spelenderwijs om ervoor te zorgen dat anderen het naar hun zin hebben.

Leuke speeltips voor kleine vrienden

Hier vindt u nog meer speeltips van Selecta van hoogwaardig hout

Dit vindt u wellicht ook interessant:

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]

Hoe ziet het perfecte cadeau voor kleine kinderen eruit?

Voor een verjaardag, Pasen, Sinterklaas of Kerstmis: het is niet eenvoudig om het juiste cadeau te vinden voor een peuter of kleuter. Het aanbod is zeer gevarieerd, maar ook onoverzichtelijk. Het beste is speelgoed dat niet alleen leuk is, maar de ontwikkeling van het kind ook zo goed mogelijk stimuleert. Let daarop bij het maken [...]