Perfecte cadeau voor een baby

Welk speelgoed is het perfecte cadeau voor een baby?

Een baby kan natuurlijk nog geen verlanglijstje maken. Maar hij kan wel laten zien wat hij leuk vindt. Wie weet hoe baby’s zich ontwikkelen en welke vaardigheden ze hebben, vindt vast en zeker het perfecte cadeau waar ook de ouders van het kind blij mee zijn.

Perfecte cadeau voor een baby

Baby’s kunnen vanaf het begin veel meer dan men denkt. Wetenschappers spreken daarom van een ‘competente zuigeling’, omdat de vijf zintuigen al vanaf de geboorte aanwezig zijn.

Baby’s zijn dus geen wezentjes die alleen reageren op hun omgeving. Ze hebben zelf al interesses en uiten die ook. Baby’s zijn vanaf het begin klaar om zich te binden. Ze houden van gezichten en kunnen de gezichtsuitdrukking van een ander spiegelen. Naarmate ze ouder worden, is er steeds meer dialoog tussen hen en hun sociale omgeving. Goed speelgoed ondersteunt deze ontwikkeling en is een perfect cadeau.

Wat het ideale cadeau voor baby’s kenmerkt

Het perfecte cadeau voor baby’s bevat geen losse kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Ook is het belangrijk dat het speelgoed geen scherpe randen of hoeken heeft waaraan de kinderen zich kunnen bezeren. En baby’s zijn dol op kleuren! Het ideale cadeau moet dus een van de primaire kleuren rood, blauw of geel hebben om hun interesse te wekken. Kleurrijk houten speelgoed is daarom bijzonder geschikt. Let erop dat het hout – net als bij Selecta – alleen behandeld is met hoogwaardige, watergedragen en natuurlijke verf. Omdat baby’s hun speelgoed graag met hun mond verkennen, zijn coatings of chemische lakken uit den boze.

De vaardigheden van de baby gericht stimuleren met speelgoed

Kleurrijk, gevarieerd speelgoed nodigt de baby uit om zijn omgeving te verkennen.

Zien en kijken:

In de eerste maanden liggen kleintjes nog het liefste op hun rug. Zo verkennen ze de omgeving met hun gezichtsvermogen. Kleurrijke speeltrapezes op een speelkleed of bontgekleurde mobiles boven het ledikant zijn dan een welkome visuele afwisseling.

hout baby trapeze speelgoed

Grijpen en voelen:

Vooral in de eerste maanden ervaart de baby zijn omgeving door zijn tastzin, wanneer zijn ouders liefdevol voor hem zorgen. Maar ook door zelf te grijpen en aan te raken leert hij zijn omgeving steeds beter te begrijpen. Grappige grijpringen en bolletjes met piepgeluidjes motiveren de baby om ze vast te pakken.

hout rammelaar figuur beweegbaar erik

Omrollen en kruipen:

Baby’s veroveren de wereld om hen heen door enthousiast om te rollen en te kruipen. Elke dag worden ze daar een stukje beter in en genieten ze van hun eigen succes. Wiebelfiguren en rollende figuren vinden ze bijzonder leuk.

Baby’s zijn van nature nieuwsgierig en willen de wereld zelf ontdekken. Daarbij komen gelukshormonen vrij in de hersenen, die hen langdurig en effectief ondersteunen bij het leren en onderzoeken. Het belangrijkste wat wij volwassenen kunnen doen, is de baby een zo groot mogelijke variatie aan verschillende zintuiglijke indrukken geven door middel van geschikt speelgoed.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]

Moet een kind leren hoe het moet spelen?

Wanneer we de tijd nemen om ons kindje te observeren, zien we hoezeer het bezig is. Met grote ogen bekijkt het alles om zich heen en misschien blijft zijn blik op een voorwerp rusten. Als het een ander mens ziet, kijkt het in zijn gezicht en probeert het de gezichtsuitdrukkingen te imiteren. Zodra het wat [...]

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]