Wat zou het fijn zijn als baby’s ’s nachts door zouden slapen! In de begintijd rusten baby’s echter zelden langer dan drie of vier uur aan één stuk. Vanaf de zesde maand worden de slaapfasen ’s nachts langer. Hier leest u hoe u het in- en doorslapen in de eerste maanden voorzichtig kunt ondersteunen.
Het goede nieuws: alle baby’s worden ’s nachts wakker
Eén van de meest gestelde vragen aan nieuwe ouders is zonder twijfel: ‘Slaapt de baby al door?’ Daarom beginnen we met de belangrijkste tip: negeer alle verhalen over andere kinderen die naar verluidt al na enkele weken helemaal doorsliepen. Iedere baby wordt ’s nachts wakker. En dat is volkomen normaal. Geen enkele jonge baby kan acht uur slapen zonder onderbreking.
Baby’s moeten leren slapen
Kinderen hebben in de eerste maanden van hun leven nog niet het gebruikelijke dag-nachtritme. Ze moeten dit na de lange tijd in de baarmoeder nog leren. Pasgeborenen kunnen nauwelijks langer dan een uur wakker blijven en slapen in totaal tot 18 uur per dag. Deze slaap wordt echter steeds weer onderbroken. Een van de redenen hiervoor is de zeer snelle stofwisseling van baby’s. Ze worden daarom vaak wakker omdat ze honger of dorst hebben – of een volle luier. Pas rond zes maanden zijn kinderen lichamelijk zo ver ontwikkeld dat ze meerdere uren zonder voeding kunnen. Ook de nachtelijke slaapfasen worden dan langer.
Maar niet alleen honger of natte luiers verstoren de slaap van de baby. Ze worden ook wakker omdat ze verlangen naar aandacht. En ze zijn nog niet in staat om zichzelf te kalmeren als ze naar gedroomd hebben. Sommige deskundigen zijn ook van mening dat kinderen wakker worden om te controleren of alles nog steeds zo is als toen ze in slaap vielen.
4 tips om uw baby goed te laten slapen
- Routine helpt
Vanaf ongeveer drie maanden kunnen baby’s signalen herkennen. Als ze een fles of de borst van de moeder zien, weten ze dat ze een voeding krijgen. Zo kunnen kinderen ook aan routines wennen voor het inslapen. Zorg zoveel mogelijk voor dezelfde aanloop als u uw baby klaarmaakt voor het slapen. Denk bijvoorbeeld aan eerst voeden, dan verschonen, dan altijd hetzelfde slaapliedje neuriën en dan een bepaalde knuffel of knuffeldoek geven. - Reageer direct op de eerste tekenen van vermoeidheid
Baby’s laten op verschillende manieren zien dat ze moe zijn. Typische tekenen zijn gapen, in hun ogen en oren wrijven of hun hoofd afwenden. Leg uw kind bij de eerste tekenen van vermoeidheid zo gauw mogelijk op bed. Hoewel het gek klinkt, slapen baby’s slechter als ze oververmoeid zijn. - Leg de baby wakker in bed
Leg uw baby het liefst kort voor het inslapen in bed, dus zodra hij slaperig wordt. Zo voorkomt u dat uw baby weer wakker wordt als u hem in bed legt. Als uw kindje onrustig is, kunt u hem wiegen of het wiegje zachtjes heen en weer bewegen. Vermijd oogcontact en snelle bewegingen, om uw kind sneller tot rust te laten komen. - Pak het kind niet direct op als hij wakker wordt
Het is volkomen normaal dat baby’s na ongeveer 30 minuten wakker worden. Meestal is dit de overgang naar de volgende slaapfase. Haal uw kind niet direct uit bed, ook niet als hij onrustig wordt. Probeer hem in plaats daarvan rustig te kalmeren. Meestal valt het kind dan weer in slaap.