Waarom slapen baby’s niet door?

Wat zou het fijn zijn als baby’s ’s nachts door zouden slapen! In de begintijd rusten baby’s echter zelden langer dan drie of vier uur aan één stuk. Vanaf de zesde maand worden de slaapfasen ’s nachts langer. Hier leest u hoe u het in- en doorslapen in de eerste maanden voorzichtig kunt ondersteunen.

Het goede nieuws: alle baby’s worden ’s nachts wakker

Eén van de meest gestelde vragen aan nieuwe ouders is zonder twijfel: ‘Slaapt de baby al door?’ Daarom beginnen we met de belangrijkste tip: negeer alle verhalen over andere kinderen die naar verluidt al na enkele weken helemaal doorsliepen. Iedere baby wordt ’s nachts wakker. En dat is volkomen normaal. Geen enkele jonge baby kan acht uur slapen zonder onderbreking.

Baby’s moeten leren slapen

Kinderen hebben in de eerste maanden van hun leven nog niet het gebruikelijke dag-nachtritme. Ze moeten dit na de lange tijd in de baarmoeder nog leren. Pasgeborenen kunnen nauwelijks langer dan een uur wakker blijven en slapen in totaal tot 18 uur per dag. Deze slaap wordt echter steeds weer onderbroken. Een van de redenen hiervoor is de zeer snelle stofwisseling van baby’s. Ze worden daarom vaak wakker omdat ze honger of dorst hebben – of een volle luier. Pas rond zes maanden zijn kinderen lichamelijk zo ver ontwikkeld dat ze meerdere uren zonder voeding kunnen. Ook de nachtelijke slaapfasen worden dan langer.

Maar niet alleen honger of natte luiers verstoren de slaap van de baby. Ze worden ook wakker omdat ze verlangen naar aandacht. En ze zijn nog niet in staat om zichzelf te kalmeren als ze naar gedroomd hebben. Sommige deskundigen zijn ook van mening dat kinderen wakker worden om te controleren of alles nog steeds zo is als toen ze in slaap vielen.

hout mini trapeze blauw bellybutton

4 tips om uw baby goed te laten slapen

 1. Routine helpt

  Vanaf ongeveer drie maanden kunnen baby’s signalen herkennen. Als ze een fles of de borst van de moeder zien, weten ze dat ze een voeding krijgen. Zo kunnen kinderen ook aan routines wennen voor het inslapen. Zorg zoveel mogelijk voor dezelfde aanloop als u uw baby klaarmaakt voor het slapen.
Denk bijvoorbeeld aan eerst voeden, dan verschonen, dan altijd hetzelfde slaapliedje neuriën en dan een bepaalde knuffel of knuffeldoek geven.
 2. Reageer direct op de eerste tekenen van vermoeidheid

  Baby’s laten op verschillende manieren zien dat ze moe zijn. Typische tekenen zijn gapen, in hun ogen en oren wrijven of hun hoofd afwenden. Leg uw kind bij de eerste tekenen van vermoeidheid zo gauw mogelijk op bed. Hoewel het gek klinkt, slapen baby’s slechter als ze oververmoeid zijn.
 3. Leg de baby wakker in bed
  Leg uw baby het liefst kort voor het inslapen in bed, dus zodra hij slaperig wordt. Zo voorkomt u dat uw baby weer wakker wordt als u hem in bed legt. Als uw kindje onrustig is, kunt u hem wiegen of het wiegje zachtjes heen en weer bewegen. Vermijd oogcontact en snelle bewegingen, om uw kind sneller tot rust te laten komen.
 4. Pak het kind niet direct op als hij wakker wordt

  Het is volkomen normaal dat baby’s na ongeveer 30 minuten wakker worden. Meestal is dit de overgang naar de volgende slaapfase. Haal uw kind niet direct uit bed, ook niet als hij onrustig wordt. Probeer hem in plaats daarvan rustig te kalmeren. Meestal valt het kind dan weer in slaap.
hout mini trapeze roze bellybutton

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]