Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen.

Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: voor ouders kan dit wel wat stress met zich meebrengen. Onze lieve kleintjes zijn namelijk niet alleen verbazend snel, maar vinden ook uitgerekend de dingen spannend, die juist gevaarlijk kunnen zijn.

Onze tip: Verplaats u eens in de rol van het kind en bekijk de kamer vanuit zijn perspectief. Ga gehurkt zitten of op de grond liggen en bekijk alles op zicht- en grijphoogte. U zult zich verbazen over alle gevaren die schuilen in een klein hoekje.

Toch hoeft uw woning geen hoogbeveiligde zone te worden. Met relatief eenvoudige middelen kunt u alle kamers kindveilig maken. Hoe u dat doet, leest u in onze checklist:

Algemene gevaren voor baby’s, peuters en kleuters in huis:

Vloer
Vooral beginnende lopers kunnen snel uitglijden op parket, laminaat, tegels of pvc. Sokken met antislipnoppen bieden bescherming.

Meubelranden

Tafels en kasten hebben vaak scherpe randen waar een kind een pijnlijke botsing tegen kan maken, vooral met het hoofd. Hoekbeschermers bieden een snelle beveiliging.
Trappen & open haard
Traptreden vormen struikelgevaar en een val van een trap kan levensbedreigend zijn. Daarom moeten zowel aan de boven- als aan de onderkant van de trap traphekjes bevestigd worden. Ook voor houtkachels en open haarden moeten veiligheidshekjes geplaatst worden.

Stopcontacten
Kleine kinderhanden worden op bijna magische wijze naar stopcontacten getrokken. Stopcontactbeveiliging biedt bescherming.

Ramen & deuren

Ramen en balkondeuren moeten altijd gesloten zijn als een kind alleen in de kamer is. Raam- en balkondeurvergrendelingen voorkomen dat ze onbedoeld geopend worden. Koorden van gordijnen en jaloezieën moeten boven de hoogte van kinderhoofden hangen. Deurstoppers voorkomen dat vingers bekneld raken.

Andere gevaren
Kleine kinderen raken alles aan en steken ook graag dingen in hun mond. Leg gevaarlijke dingen altijd op een kindveilige plek. Plastic zakken, batterijen, gloeilampen, gereedschap, medicijnen, snoeren, aanstekers, sigaretten, alcohol of giftige planten en nog veel meer zijn een risico voor kinderen.

Kinderkamer inrichten

Gevaren in de keuken

Fornuis & oven
Kinderen zijn er graag bij als mama en papa koken. Dit leidt helaas vaak tot brandwonden door hete fornuizen, pannen die van het fornuis worden getrokken of open ovendeuren. Fornuisbeschermers die voorkomen dat het fornuis wordt aangezet en de ovendeur wordt geopend bieden optimale bescherming. Let erop dat de handgrepen van de pan nooit voorbij de rand van het fornuis komen.

Laden & kasten

‘Mes, vork, licht en schaar zijn voor kinderen een groot gevaar’ – net als schoonmaakmiddelen en elektronische apparaten bevinden al deze dingen in de keuken, vaak zelfs binnen handbereik van uw kind. Kindersloten voor laden en kasten bieden bescherming. Ook de deuren van de koelkast en vriezer moeten worden beveiligd. Maak alle kasten en legplanken vast aan de wand.Elektrische apparaten
Hangende kabels zijn een uitnodiging voor kinderhanden. Alle elektrische apparaten moeten daarom veilig opgeborgen worden. Als dat niet mogelijk is, trek dan altijd de stekker van ongebruikte apparaten uit het stopcontact.

Tafelkleden

Tafelkleden en tafellopers moeten met klemmen worden bevestigd, omdat kleine kinderen er graag aan trekken of ze gebruiken als houvast bij het opstaan.

Gevaren in de badkamer

Gevaar voor uitglijden
Niet alleen vochtige badkamervloeren, ook een badmat of natte badkuip of douchecabine kan zeer glad zijn. Antislipmatten voor tegels, badkuipen en douchecabines bieden bescherming.

Cosmetica & medicijnen

Cosmetica, parfums, aftershave en medicijnen mogen nooit binnen bereik van kinderen bewaard worden. Afsluitbare kasten en kindersloten voor laden bieden bescherming.

Scharen & scheerapparaten

Alles wat scherp is, moet buiten het bereik van uw kind worden bewaard. Opbergmandjes waarin scharen, scheerapparaten, nagelknippers en nagelvijlen op zichthoogte van volwassenen kunnen worden bewaard, zijn zeer praktisch.

Elektrische apparaten
Net als voor de keuken geldt ook voor de badkamer dat elektrische apparaten zoals een scheerapparaat of föhn altijd bewaard moeten worden op een plek waar uw kind er niet bij kan. Haal uit veiligheidsoverwegingen altijd de stekker uit het stopcontact.

Gevaren in de kinderkamer

Meubels

Kinderen houden van klimmen. Ze trekken zich ook graag ergens aan op. Alle meubels zoals kasten, planken, commodes en tafels die gemakkelijk om kunnen vallen, moeten aan de muur bevestigd worden.

Ledikant of kinderbed
Kleine kinderen zijn vaak zeer beweeglijk als ze slapen. Leg daarom geen knuffels of een kussen in het bed dat tijdens de slaap de luchtwegen kan belemmeren. Muziekmobielen en -doosjes moeten in het zicht, maar niet binnen handbereik worden opgehangen.

Losliggend speelgoed

Struikelgevaar door speelgoed op de grond is niet alleen een risico voor kinderen, maar ook voor ouders – vooral ’s nachts. Regelmatig opruimen en nachtlampjes die de grond zacht verlichten bieden bescherming.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Hoe ziet het perfecte cadeau voor kleine kinderen eruit?

Voor een verjaardag, Pasen, Sinterklaas of Kerstmis: het is niet eenvoudig om het juiste cadeau te vinden voor een peuter of kleuter. Het aanbod is zeer gevarieerd, maar ook onoverzichtelijk. Het beste is speelgoed dat niet alleen leuk is, maar de ontwikkeling van het kind ook zo goed mogelijk stimuleert. Let daarop bij het maken [...]