Kinderkamer: van baby naar peuter – waar u op moet letten

Kinderkamer: van baby naar peuter – waar u op moet letten

Wat vliegt de tijd toch! Net nog een baby, nu al een peuter. Uw kindje groeit snel en dat betekent dat de kinderkamer steeds aan nieuwe eisen moet voldoen. Wij geven u vier tips hoe u voldoende ruimte creëert om te slapen en te spelen.

Kinderkamer: van baby naar peuter – waar u op moet letten

Tip 1: Veiligheid is belangrijker dan design

Uw kindje wordt ouder en dus ook mobieler. Zorg daarom dat rekken, kasten en commodes aan de wand zijn bevestigd. Zo kunnen ze niet omvallen als uw kleintje ze als klimrek gebruikt of als handgreep bij de eerste stapjes.

Ook stopcontacten en kabels dienen speciaal te worden beveiligd tegen de grijpgrage handjes van uw kindje. Scherpe hoeken en randen zijn eigenlijk taboe in de kinderkamer, maar zijn soms niet te vermijden. Met speciale hoekbeschermers voorkomt u letsel bij het stoeien.

Tip 2: Duurzame meubels groeien mee

Kinderen groeien erg snel gedurende de eerste vier jaar. Kleding, maar ook meubels zijn al gauw te klein. Hebt u geen zin om telkens alles nieuw te kopen? Kies dan voor meubels die met uw kind meegroeien. Tegenwoordig zijn er bedden, commodes, tafels en stoelen in alle prijsklassen en designs die eenvoudig aangepast kunnen worden aan de leeftijd. Hierdoor zijn deze duurzame babymeubels ook nog geschikt als uw kindje voor het eerst naar school gaat.

Ook de Zoorino-meetlat groeit mee. Met deze decoratieve meter legt u voor iedereen goed zichtbaar vast hoe groot uw kind is. Zodra kinderen kunnen staan, vinden ze het ongelofelijk spannend en ook belangrijk om te weten hoe groot ze zijn en hoe snel ze groeien. Daarom mag de Zoorino-meetlat in geen enkele kinderkamer ontbreken.

Tip 3: Opgeruimd staat netjes

In een kinderkamer slingert snel van alles rond. Kleine kinderen snappen vaak nog niet volgens welk systeem hun ouders spullen opbergen. Het is daarom een goed idee om samen met uw kind geschikte plekjes voor het speelgoed te zoeken. Kies bijvoorbeeld een doos voor houten speelgoed en een andere voor boeken. Zo kan uw kind zelf zijn speelgoed vinden en ook weer opruimen.

Een wandkapstokje is ook leuk voor uw kleintje om zelf de eigen jasjes aan op te hangen. De houten Movella-kapstok met dierenfiguurtjes van Selecta is bijvoorbeeld erg decoratief. De kleurige haakjes kunnen supergemakkelijk worden verplaatst, waardoor het kapstokje er elke keer weer anders uitziet.

kinderkapstok hout movella

Tip 4: Minder is meer

Voor meubels, decoratie en speelgoed geldt: minder is meer! Prop de kinderkamer niet te vol, maar laat voldoende ruimte vrij om te stoeien, tenten te bouwen of op de vloer te spelen. Het best legt u alleen speelgoed binnen het bereik van uw kindje dat bij zijn huidige ontwikkelingsfase en interesses past. Te veel ongebruikte spullen leiden af en beperken niet alleen de vrije ruimte, maar ook de creativiteit.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]