babyspeelgoed met geluid advies

Babyspeelgoed met geluid: wat is belangrijk?

In de drukte van de dag verlangen volwassenen vaak naar een rustig moment. Dit geldt ook voor baby’s. Na hun verblijf in de buik van de moeder waar ze alles alleen maar in gedempte tonen hebben waargenomen, zijn ze aan een ware kakofonie van geluiden blootgesteld die zeer belastend is. Hun oren zijn veel gevoeliger dan die van volwassenen. Het is daarom de vraag of speelgoed met geluid zinvol is.

babyspeelgoed met geluid advies

Alsjeblieft niet te luid

Kleine kinderen houden van herrie maken. Alles wat geluid of muziek maakt, vinden ze daarom geweldig. Maar als mensen, en vooral baby’s, permanent aan lawaai worden blootgesteld, raken ze enorm gestrest. Vooral elektronisch speelgoed kan snel een geluidssterkte van 95 decibel bereiken, te vergelijken met het geluidsniveau van een voorbijrijdende trein. Hiermee ligt het boven de wettelijke norm.

Deskundigen waarschuwen dat speciaal speelgoed met impulsgeluid – d.w.z. plotseling optredende korte geluidspieken, zoals knallen of rinkelen – het inwendige oor van baby’s en kleine kinderen kan beschadigen. Geluiden vanaf 100 decibel kunnen al tot gehoorverlies leiden. Daarom adviseren we om vooral voorzichtig te zijn bij speelgoed met knaleffecten en bij fluitjes en toeters.

Een eenvoudige manier om te controleren of speelgoed met geluidjes een gemiddelde geluidssterkte heeft, is het bij uw oor te houden. Als u het te luid vindt, is het zeker niet geschikt voor kinderen. Er zijn ook smartphone-apps die het aantal decibels kunnen meten. De meetmethodes zijn echter niet erg nauwkeurig en het resultaat hangt af van de manier waarop u het speelgoed bedient.

Rust is beter

Baby’s luisteren erg intensief. Men vermoedt dat dit nodig is voor de spraakvorming. Anderzijds kunnen kinderen ook goed slapen in een drukke en lawaaiige omgeving. Ze hebben geen natuurlijke afweermechanismen die ze waarschuwt voor eventuele schade. Kinderen die in een luide omgeving opgroeien, wennen na een tijdje zelfs aan het lawaai en kunnen stilte nog maar moeilijk verdragen.

Het is daarom uw verantwoordelijkheid om uw kind tegen lawaai te beschermen en te laten zien hoe het met herrie moet omgaan. Creëer van begin af aan stiltemomenten die uw baby de gelegenheid bieden alle indrukken te reflecteren en te verwerken. Laat zien dat rustpauzes geen straf zijn, maar juist iets prettigs waarvan je weer nieuwe energie krijgt. Stel uw kleintje gerust met uw stem of prikkel het met de zachte geluidjes van een rammelaar of met een liedje.

De belletjes en piepgeluidjes van houten speelgoed van Selecta zijn overigens absoluut onschadelijk voor babyoortjes. Dit wordt regelmatig getest door onafhankelijke instanties.

hout steel rammelaar baby ratel

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]