Wennen op de kleuterschool

Wennen op de kleuterschool

Eindelijk is het zover: Lisa is net vier geworden en gaat nu naar de kleuterschool. Bij het afscheid nemen zwaait ze vrolijk naar haar moeder, draait zich om en rent gauw naar school. Haar moeder voelt zich opgelucht, maar weemoedig tegelijk. Haar dochter wordt groter en zelfstandiger. Het is nu tijd voor het gezin om nieuwe wegen in te slaan en te genieten van de teruggekeerde rust.

Voor een succesvolle start op de kleuterschool moet de overgang soepel verlopen. Als het kind voorzichtig kan wennen is de kans op een succesvol verloop veel groter. Daarom zijn vooral de eerste dagen zo belangrijk.

Wennen op de kleuterschool

De eerste stappen in het nieuwe leven

Een bezoek aan de kleuterschool moet een leuk avontuur zijn voor kinderen: ze leren nieuwe kinderen kennen om mee te spelen, maken kennis met ander speelgoed, horen vreemde talen en leren leuke spelletjes of nieuwe liedjes. Iedere dag is anders, maar verloopt wel volgens een bepaalde routine. Zo kunnen ze steeds weer iets interessants ontdekken.

Wat als je kind niet naar de kleuterschool wil?

‘Ik wil niet naar school!’ Bijna alle ouders kennen en vrezen deze zin van hun kind. Vooral in de wenfase kunt u beter geen gehoor geven aan deze zin, tenzij er goede redenen zijn om dit wel te doen. Blijf liefdevol, maar wel standvastig. Als de dagelijkse ochtendroutine eenmaal een gewoonte is geworden, wordt het vanzelfsprekender voor uw kind om naar de kleuterschool te gaan en zich er niet elke dag tegen te verzetten.

Wennen op de kleuterschool volgens het beproefde ‘Berlijnse model’

Het Berlijnse model is een methode die door veel Duitse kleuterscholen wordt aangeboden. Dit model is verdeeld in drie fasen die indien nodig aangepast kunnen worden aan de behoeften van het kind.

De basisfase: de ouders en het kind ontdekken langzaam de kleuterschool

De eerste paar dagen gaat het kind voor korte tijd samen met één ouder naar de kleuterschool. Per dag wordt deze tijd iets opgevoerd. De ouders verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, maar blijven wel in de buurt van het kind. Zo heeft het kind de mogelijkheid om de kleuterschool stap voor stap te ontdekken in de veilige aanwezigheid van de ouders, zonder verlatingsangst te ontwikkelen.

De stabilisatie- en scheidingsfase: uw kind komt aan op de kleuterschool

Zodra het kind begint te spelen, trekken de ouders zich steeds meer terug. Ze nemen voor korte tijd afscheid, maar blijven aanwezig in de garderobe of groepsruimte. Zo kan het kind zijn of haar ouders altijd opzoeken. Het kind is nu steeds iets langer aanwezig. Op deze manier leert het vanzelf de nieuwe dagelijkse routine kennen. Zodra het kind de ouders niet meer nodig heeft, kunnen zij de kleuterschool verlaten.

Eindfase: uw kind heeft een band opgebouwd met de leerkrachten

Het kind is nu gedurende de geplande tijd aanwezig op de kleuterschool en is gewend aan de nieuwe dagelijkse routine. Hij of zij heeft nieuwe vriendjes gemaakt en laat zich troosten door de leerkrachten. De ouders blijven telefonisch bereikbaar, maar gaan weer over tot de orde van de dag.

hout speelkeuken kinderen hamburger

3 tips voor de voorbereiding op de kleuterschool

1. Tip: Het duurt ongeveer vier weken duurt voordat uw kind gewend is op de kleuterschool. Probeer niet teveel andere dingen in te plannen rond deze tijd. Neem uw kind mee naar de kleuterschool voor het eerste gesprek met de leerkrachten.

2. Tip: Profiteer van een open dag om uw kind te laten wennen aan het fenomeen kleuterschool. De nieuwe plek is dan niet meer zo onbekend als het kind voor het eerst naar school gaat.

3. Tip: Bekijk samen met uw kind een prentenboek over de dagelijkse routine op de kleuterschool. Laat uw kind zelf een rugtas en broodtrommel uitkiezen om mee te nemen. Dit verhoogt de voorpret.

Als uw kind begrijpt dat er een nieuwe en leuke tijd is aangebroken, zal het deze verandering met plezier verwelkomen. Lisa verkondigt nu vol trots: ‘Mama en papa gaan werken en ik ga naar school’. Ze heeft haar rol volledig geaccepteerd en heeft met succes haar eerste stappen gezet in de ‘nieuwe wereld’.

Das könnte Sie auch interessieren:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]