cadeau kleine kinderen advies

Hoe ziet het perfecte cadeau voor kleine kinderen eruit?

Voor een verjaardag, Pasen, Sinterklaas of Kerstmis: het is niet eenvoudig om het juiste cadeau te vinden voor een peuter of kleuter. Het aanbod is zeer gevarieerd, maar ook onoverzichtelijk. Het beste is speelgoed dat niet alleen leuk is, maar de ontwikkeling van het kind ook zo goed mogelijk stimuleert. Let daarop bij het maken van een keuze.

cadeau kleine kinderen advies

Het juiste moment om een cadeau te geven

Om ervoor te zorgen dat kinderen blij worden van een cadeautje, is de timing heel belangrijk. Zelfs wanneer u veel moeite gedaan hebt om het perfecte cadeau uit te kiezen, kan het gebeuren dat het kind het nieuwe speelgoed toch links laat liggen. Vooral als er veel cadeaus tegelijkertijd worden gegeven of als veel gasten op hetzelfde moment de jarige willen feliciteren, is een peuter of kleuter al gauw overweldigd.

Als u wilt dat het kind het cadeau echt opmerkt, zorg er dan voor dat u het cadeau op het juiste moment overhandigt. Stem het moment eventueel af met andere gasten die een cadeau hebben meegebracht, zodat niet alles tegelijkertijd gegeven wordt. In het algemeen geldt: geef liever iets kleins dat met zorg is uitgekozen. En geef het kind de tijd om het nieuwe speelgoed te ontdekken. Speelgoed dat niet direct blij in ontvangst wordt genomen, kan op een later tijdstip heel interessant worden.

Begrijp hoe kleine kinderen spelen

Peuters en kleuters zien hun hun omgeving vaak nog als ongestructureerd en mysterieus. Ze willen de wereld echter graag begrijpen en veroveren. Spelenderwijs en systematisch leren ze nieuwe vaardigheden. Lopen en balanceren, een bal laten rollen, blokken op elkaar stapelen, een trap stap voor stap oplopen, op een stoel klimmen of met een lepel eten. Daarbij heeft ieder kind zijn eigen leertempo.

Daarom is speelgoed dat veel afwisseling biedt en het kind door nieuwe prikkels uitnodigt om te ontdekken en uit te proberen zeer geschikt, zodat kinderen zichzelf en hun omgeving beter leren begrijpen.

hout trekfiguur sorteerspel stapelen

Vanaf 2 jaar: het kind leert symbolisch spelen

Hoe ouder het kind wordt, des te meer fantasie komt in het spel. Speelgoed dat het meedenken en praten bevordert is hiervoor uitermate geschikt. Stapelspeelgoed met klittenband moedigt peuters aan om dingen uit te proberen en te ervaren. Ouders kunnen de taal- en motorische vaardigheden van het kind bevorderen door samen te spelen.

Vanaf 3 jaar: de eerste rollenspellen worden uitgeprobeerd

Kinderen leren door te imiteren. Zo nemen kinderen de rol van volwassenen, sprookjesfiguren of dieren aan. Door hun rollen steeds beter te leren kennen worden hun kenmerken herkend en aan elkaar verbonden. Daarnaast worden door het bespreken van een rollenspel ook sociale vaardigheden aangeleerd en verdiept. Spelletjes die het inzicht van het kind in de rollen en de verbeelding van het kind stimuleren, zijn hiervoor perfect.

hout dokterskoffer kinderen dokterstas

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]