Wat zijn de lievelingskleuren van baby's? Advices

Wat zijn de lievelingskleuren van baby’s?

Roze voor meisjes, lichtblauw voor jongens? Of is dat alleen wat volwassenen willen en maakt het voor het kind zelf niet zoveel uit? Het is een hardnekkige mythe dat kinderen alleen maar grijs zien. Maar wat zijn dan de favoriete kleuren van uw baby?

Wat zijn de lievelingskleuren van baby's? Advices

Baby’s kunnen van begin af aan kleuren zien

Als een kind ter wereld komt, kan het weliswaar nog niet goed zien, maar het is zeker niet kleurenblind, zoals nog steeds veel mensen geloven. Baby’s kunnen kleuren herkennen, maar ze zien de wereld door een waas. Het sterkst reageren ze op scherpe contrasten als zwart en wit. Al vrij snel na de geboorte kijken baby’s met een onderzoekende blik naar gezichten en nemen ze opvallende kenmerken waar die hen helpen gezichten van elkaar te onderscheiden.

Leeftijd nul t/m vier maanden

In de eerste maanden wordt een baby vooral aangetrokken door de primaire kleuren rood, groen en blauw. Afbeeldingen en speelgoed in deze kleuren zijn daarom het meest geschikt. Felle kleuren bevorderen de ontwikkeling van het gezichtsvermogen. Rode tinten zijn echter absoluut favoriet bij baby’s. Deze herinneren aan het licht dat tijdens de zwangerschap door de buik van de moeder viel. Daarom helpt warm licht om kinderen die ’s nachts onrustig zijn op hun gemak te stellen.

hout babyrammelaar grijpvorm

Leeftijd vanaf vier maanden

Na ongeveer vier maanden kunnen baby’s al scherpstellen op voorwerpen en met hun blik bewegingen volgen. Ook kunnen ze nu beter lichte kleurverschillen waarnemen. Dankzij de toenemende controle over de armen, kunnen ze bovendien steeds gemakkelijker objecten vastgrijpen. Alles wat stralende kleuren of interessante vormen heeft, vinden ze spannend.

hout rammelaar ratel klapper krokodil

Vanaf negen maanden: nu wordt alles steeds kleurrijker en scherper

Pasgeboren kinderen beschikken over maximaal twintig tot veertig procent van hun latere gezichtsvermogen. Maar na negen maanden zien ze alle kleuren al op de manier zoals ze deze de rest van hun leven zullen zien. Na nog eens drie maanden is het maximale gezichtsvermogen bereikt en vergelijkbaar met dat van een volwassene. Nu kan een kind kleuren onderscheiden, afstanden inschatten en bekende personen steeds beter herkennen.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]