het juiste speelgoed vinden

Zo vindt u veilig speelgoed voor uw baby

Baby’s onderzoeken hun omgeving met alle zintuigen en met inzet van hun hele lichaam.
Dit geldt ook voor speelgoed en dat brengt een aantal gevaren met zich mee.
Maar waaraan herkent u nu of speelgoed veilig is voor uw baby?
Wij geven u acht belangrijke tips voor de aankoop van speelgoed.

het juiste speelgoed vinden

Tip 1: Let op het leeftijdsadvies

Goed speelgoed wordt samen met pedagogen en ontwikkelingspsychologen ontwikkeld. Voor elke leeftijd is er speelgoed dat de ontwikkeling bevordert, zonder het kind te zeer te belasten. Let daarom op het leeftijdsadvies. Dit staat meestal op de verpakking vermeld. Als u niet zeker bent, vraagt u de speelgoedwinkel om advies.

Tip 2: Let op losse kleine deeltjes

Kleine deeltjes die kunnen afbreken zijn voor baby’s bijzonder gevaarlijk. Ze kunnen in de luchtpijp blijven steken, waardoor het kind kan stikken. Neem waarschuwingen op de verpakking altijd serieus.

Tip 3: Alleen afgeronde randen en hoeken

Baby’s kunnen zich razendsnel aan scherpe randen of hoeken snijden of steken. Om dit te voorkomen, koopt u het best alleen speelgoed met afgeronde randen en hoeken.

Tip 4: Ecologische verf zonder giftige stoffen

Baby’s nemen speelgoed graag in de mond en daarom is het belangrijk dat de verf geen giftige stoffen bevat. Selecta gebruikt alleen ecologische, in water oplosbare kwaliteitsverf – zonder coating of chemische laklaag.

Tip 5: Neutrale, prettig ruikende geur

Let, indien mogelijk, op de geur van het speelgoed. Het mag niet penetrant, onaangenaam of chemische ruiken, maar dient een neutrale of een aangename geur te hebben.

Tip 6: Liever geen harde geluiden

Baby’s hebben snel last van te veel prikkels. Controleer daarom voor de aankoop welke geluiden een stuk speelgoed maakt en hoe hard deze zijn. Te scherpe en harde geluiden kunnen gehoorschade veroorzaken.

Tip 7: Voorschriften in Duitsland bieden zekerheid

In Duitsland gelden in de wereld unieke strenge voorschriften voor de veiligheid van speelgoed. Controleer of het speelgoed door onafhankelijke testinstituten werd gecontroleerd..

Tip 8: Kies bij voorkeur houten speelgoed

Hout is het natuurlijkste materiaal voor mooi speelgoed. Het handgemaakte houten speelgoed van Selecta wordt in Duitsland ontwikkeld en sluit aan bij de behoeften van kinderen van 0 t/m 4 jaar. De vrolijke kleuren op waterbasis en de stevige, kwalitatief hoogwaardige afwerking staan garant voor vele jaren speelplezier.

houten speelgoed kinderkamer

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]