kinderen fantasie advies

Waarom hebben kinderen fantasie nodig?

Vandaag een prinsesje, morgen astronaut! Er komt een moment dat speelgoed plotseling tot leven komt en een kind heerser over zijn eigen rijk wordt. Waar komt de fantasie van kinderen vandaan, waarom is deze zo nuttig voor de ontwikkeling en hoe kan ze geprikkeld worden?

kinderen fantasie advies

In de fantasiewereld wordt het echte leven geoefend

Het vermogen om zelf dingen te bedenken, wordt als het centrale aspect van de persoonlijkheidsontwikkeling beschouwd. Spelen bevordert het voorstellingsvermogen van kinderen actief. Kinderen zijn dol op rollenspellen. Ze vinden het geweldig om verschillende beroepen na te doen, verhalen te bedenken en in de huid van bepaalde personages te kruipen en deze met hun stem te imiteren. Zo wordt op speelse wijze de spraak ontwikkeld en kunnen kinderen nieuw gedrag oefenen en sociale competenties verwerven.

Voldoende uitdaging leidt tot een rijke fantasie

Verveling wordt onterecht als iets negatiefs beschouwd. Ouders hoeven hun kinderen niet voortdurend bezig te houden. Integendeel: wie elke keer reageert als een kind jengelt, voorkomt dat het natuurlijk voorstellingsvermogen zich kan ontwikkelen. 

Een groot probleem zijn tegenwoordig de vele digitale media, zoals tv, mobiele telefoon en tablet, die overal en altijd aanwezig zijn. Programma’s en spelletjes voor kinderen prikkelen de fantasie wel, maar bepalend is hoeveel tijd hiermee wordt doorgebracht. Kinderartsen adviseren om kinderen jonger dan twee jaar helemaal geen tv te laten kijken. Vanaf de kleuterschool is 30 minuten televisiekijken per dag het maximum.

Maar hoe vult een kind de tijd zonder deze dagelijkse portie entertainment? Durf eens wat vaker alle digitale apparaten uit te zetten (ook die van uzelf!). Verveling biedt ruimte om nieuwe spelideeën te ontwikkelen.
Spoor uw kind bijvoorbeeld aan om alledaagse voorwerpen eens op een hele andere manier te gebruiken of hiermee iets nieuws te maken. Laat u daarbij vooral ook door de natuur inspireren, want buiten bewegen bevordert de groei van hersencellen.

Speelgoed: minder complex betekent meer ruimte voor eigen ideeën

Ook bij speelgoed geldt dat meer complexiteit niet per definitie de fantasie prikkelt. Hoe simpeler een voorwerp is, hoe meer mogelijkheden een kind heeft om het op verschillende manieren zelf tot leven te wekken. Kleurige bouwstenen, blokken of steekfiguren bieden nagenoeg onbeperkt speelplezier.

Speelgoed dat alleen volgens een vast schema functioneert, wordt snel saai. Dat geldt ook voor spellen die tot in detail door volwassenen worden uitgelegd. Het is begrijpelijk dat u graag wilt laten zien hoe iets ‘precies moet’, maar kinderen willen dingen zelf uitproberen en ontdekken. Het maakt ze trots en bevordert hun creativiteit en hun zelfbewustzijn.

hout bouwblokken blokken coloro

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]