Hoe plaatjesboeken baby boekenwurm

Hoe baby’s met plaatjesboeken echte boekenwurmpjes worden

Met boeken kunnen mensen even in een andere wereld duiken. Ze helpen andere zienswijzen te begrijpen en nieuwe ervaringen op te doen. Hieronder leggen we uit hoe baby’s al vanaf zes maanden met kleurrijke plaatjesboeken de wereld kunnen ontdekken.

Hoe plaatjesboeken baby boekenwurm

De eerste plaatjesboeken: lekker bont en stevig

In het eerste levensjaar valt er voor baby’s enorm veel te ontdekken. Het gezichtsvermogen en de tastzin zijn nog niet 100% ontwikkeld en natuurlijk kan een kind dan ook nog niet lezen. Desondanks of juist daarom is het goed om plaatjesboeken met strakke vormen en rijke contrasten te gebruiken om de zintuigen te prikkelen.

Let op: er dienen ook weer niet te veel plaatjes in het boek te staan, anders kan uw kind zich niet op één ding concentreren. Verder moet het boek tegen een stootje kunnen.

Kijk uit met losse blaadjes en met boeken met dunne bladzijden. Uw kindje kan zijn handjes of mondje aan de scherpe randen snijden. Als u zichzelf wel eens aan een velletje papier hebt gesneden, weet u hoe zeer dit doet.

Plaatjesboeken laten baby’s de wereld zien

Met ongeveer zes maanden beginnen baby’s verbanden te begrijpen, bijvoorbeeld dat een afgebeeld dier een bepaald geluid maakt. Daarom zijn de speel- en motoriekboeken van Selecta zo leuk. Elk boek bevat kleurrijke illustraties over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld dieren of voertuigen. Bekijk samen met uw kind de plaatjes en ontdek allerlei leuke details.

Vertel daarbij hoe de figuurtjes en de voorwerpen heten. Baby’s vinden geluidjes erg leuk en doen deze graag na. Leef u uit als imitator van dierengeluiden of brom eens lekker als een tractor.

Gewoon doen. Wijs maar eens een paar keer naar het plaatje met de poes en roep: “Miauw”. Na een paar keer wijst uw kindje zelf de afbeelding aan en maakt het zelf miauw-geluidjes als u vraagt: “Waar is de poes?”

Zo stimuleert u spelenderwijs de taalvaardigheden van uw kind en ontstaat er ook nog eens een emotionele band tussen u als ‘voorlezer’ en uw kleintje.

hout plaatjesboek dieren kat paard

Knuffelen en verhaaltjes vertellen: zo wordt lezen een geliefd ritueel

De meeste volwassenen lezen het liefst in een gemakkelijke positie op knusse dekens en kussens. Dit geldt ook voor baby’s. Combineer knuffelen met lezen, zodat uw kind al vroeg boeken met iets prettigs verbindt.

Het is daarbij belangrijk dat uw kindje het tempo van het verhaal kan bepalen, bijvoorbeeld door zelf de bladzijdes om te slaan. Alle plaatjesboeken van Selecta zijn gemaakt van stevig hout en hebben afgeronde hoeken en randen. Dit maakt ze ook geschikt voor babyhandjes.

Houd er echter rekening mee dat baby’s zich maar een paar minuten echt kunnen concentreren. Ze hebben voldoende tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Pauzeer eventjes als uw kindje onrustig wordt, wegkijkt of tekenen van vermoeidheid toont. Naarmate een kind ouder wordt, is het ook beter in staat om langer een verhaal te volgen.

Probeer in het begin een eenvoudige uitleg bij de plaatjes te geven. Zodra u merkt dat uw baby begrijpt wat u zegt, kunt u nieuwe spannende details toevoegen. Zo kunt u langzaam de nieuwsgierigheid wekken naar ‘echte’ boeken met tekst om voor te lezen.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]