babys ziet advies

Wat ziet een baby?

Theoretisch kunnen baby’s in de buik van de moeder al zien. Toch zijn bij de geboorte de ogen, anders dan de oren, de minst ontwikkelde zintuigen. In dit artikel leggen we uit hoe het gezichtsvermogen van baby’s zich in de eerste maanden ontwikkelt en welk speelgoed gedurende die periode geschikt voor ze is.

babys ziet advies

Bij de geboorte zien baby’s alles wazig en zijn ze zo blind als een mol. Stap voor stap gaan ze scherper zien en ontwikkelen ze het vermogen om kleuren te onderscheiden.

Vlak na de geboorte kunnen baby’s tot ongeveer 20 cm scherp zien. Hun aandacht wordt vooral getrokken door scherpe contrasten, zoals zwart en wit. Kleurverschillen en -nuances kunnen ze dan nog niet herkennen.

De ontwikkeling van het gezichtsvermogen is een complex proces dat bovendien zeer vermoeiend is. Dit komt omdat de oogspieren getraind moeten worden om scherp te kunnen stellen op voorwerpen en personen en dat kost kracht. Soms loensen baby’s daardoor in de eerste weken zelfs een beetje. Dit is echter niet van blijvende aard. Zodra ze de ogen sluiten, is alles weer normaal.

Baby’s zijn dol op gezichten

Baby’s houden het meest van gezichten. Ze reageren vooral sterk op het gezicht van de moeder en op de driehoek ogen, neus en mond. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat baby’s het langst naar smileys en ronde vormen met twee punten staren.

Als u uw kind op de arm neemt, kan het rustig uw gezicht bestuderen. Achtergronden zijn onscherp en dat is ook goed, want uw baby kan op dit moment nog niet zoveel indrukken verwerken.

Onderstaand animatiefilmpje laat zien hoe baby’s hun omgeving in de eerste 12 maanden waarnemen:


Bron: gebaseerd op een animatiefilmpje van het Britse portaal voor oogklinieken Clinic Compare.

Baby’s kunnen kleurrijk speelgoed erg goed zien

In de eerste weken is daarom vooral speelgoed met sterke contrasten geschikt. Verder is alles interessant dat beweegt of dat bij aanraken geluidjes maakt, bijvoorbeeld mobiles of wagenspanners. Hiermee kunt u het gezichtsvermogen en het gehoor van uw baby versterken en trainen.

hout wagenspanner vrolijke vrienden kat hond

Wat ziet een baby na 4 weken?

Een maand na de geboorte kunnen baby’s al voorwerpen en personen met hun ogen volgen.

Wat ziet een baby na 8 weken?

Na twee maanden reageren baby’s ook op kleurcontrasten en dan met name die met de primaire kleuren rood, groen en blauw. Daarna worden ook kleurnuances zichtbaar, zolang er voldoende contrast is.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]