Vroeg of laat belandt ieder kind in een opstandige fase. Meestal vindt deze fase plaats tussen het tweede en derde jaar. Een plotselinge driftbui kan dan overal en op elk moment plaatsvinden. Hoe moeten ouders reageren op een opstandig kind en waarop moeten ze voorbereid zijn?
Waarom krijgen peuters driftbuien?
Voordat ze drie jaar oud worden, merken de meeste kinderen dat ze een eigen willetje hebben en willen ze hun zin doordrijven. Ze ontdekken dat ze het woord ‘nee’ kunnen zeggen, laten zich niet meer alles voorschrijven door hun ouders en verkennen keer op keer hun grenzen.
Maar waarom worden ze zo opstandig? Dit komt door het nog ontbrekende vermogen om rustig om te gaan met negatieve gevoelens of teleurstelling. Zolang ze dit niet geleerd hebben, is hun enige optie om hun woede op luide toon kenbaar te maken.
Bovendien zijn peuters nog niet in staat om een inschatting te maken van tijd. Als ze iets willen hebben of doen, moet dit onmiddellijk gebeuren. Als dat niet mag, kan dat tot heftige emotionele uitbarstingen leiden. Zelfs doorgaans zo rustige kinderen kunnen dan plotseling gaan schreeuwen, op de grond gaan liggen, met spullen gaan gooien of tegen meubels gaan slaan.
Rust en liefde helpen tegen driftbuien
Driftbuien komen onverwacht, zelfs voor het kind. Meestal wordt het kind overdonderd door zijn eigen gevoelens of zintuigen. Ook voor ouders is zo’n situatie vaak lastig, zeker als het kind een flinke woedeaanval krijgt in het openbaar of onbereikbaar lijkt en niet in bedwang gehouden kan worden. U kunt het beste wat afstand nemen en de gevoelens van het kind de vrije loop laten. Wacht af, haal diep adem en tel in gedachten tot tien. Rustig blijven is het belangrijkste. Negeer het commentaar van zelfbenoemde ‘opvoedingsexperts’, dat nooit lang op zich laat wachten tijdens een driftbui in het openbaar.
Onthoud: elke driftbui stopt vanzelf en de meeste peuters zoeken daarna hun ouders op om te voelen dat ze nog steeds van hen houden. Vooral kinderen onder de drie worden letterlijk overweldigd door hun gevoelens en woede. Ze zijn onzeker en weten niet waar hun extreme emoties vandaan komen. Word dus niet boos en straf uw kind nooit door het uw liefde te onthouden.
Wanneer moet u grenzen stellen aan een opstandig kind?
Rustig reageren op een driftbui is een echte uitdaging. Als uw kind u of andere volwassenen of kinderen schopt of slaat, moet u ingrijpen. Benader het kind op ooghoogte en houd de arm of voet van uw kind stevig vast.
Probeer op rustige toon te vertellen dat het kind u of andere mensen pijn doet en dat dit niet mag.
5 tips om driftbuien te voorkomen of in te perken
-
-
- 1. Ga niet hard schreeuwen tijdens een driftbui. De situatie kan dan onnodig escaleren.
2. Wat moet u doen als een driftbui zich aankondigt? Als u onderweg bent, kunt u het kind het beste naar een rustige omgeving brengen. Ga bijvoorbeeld naar een andere kamer of ga samen in de auto zitten. Thuis kan het ook helpen om het kind te negeren en de kamer te verlaten.
3. Laat uw kind duidelijk merken dat het zijn of haar zin niet kan krijgen door opstandig te worden. Wees consequent, anders zit u straks opgescheept met een egoïstische huistiran die driftbuien gebruikt om zijn zin te krijgen.
4. Als uw peuter een driftbui krijgt, kunt u proberen om hem of haar af te leiden. Stel een spelletje voor of vertel wat jullie straks gaan doen.
5. Zorg ervoor dat uw kind genoeg slaapt. Vermoeidheid zorgt voor heftigere driftbuien.
- 1. Ga niet hard schreeuwen tijdens een driftbui. De situatie kan dan onnodig escaleren.
-
En als u zich afvraagt wie dat schattige haasje op de foto is: dat is Hanna Hoppel, onze trek haas van massief hout. Zij zal zeker geen driftbui veroorzaken!