Slecht weer: hoe hou ik mijn kind thuis bezig?

Niet alleen volwassenen worden somber van druilerig weer – ook kinderen vinden het maar niks. Vooral als ze veel liever buiten rondrennen, gaan ze zich binnen al gauw vervelen. Onder het mom ‘Er is geen slecht weer, alleen ongeschikt speelgoed’ leest u hier hoe u uw kinderen bezig kunt houden op een regenachtige dag.

Allereerst de belangrijkste tip: vooral kleine kinderen hebben de neiging om de stemming van hun ouders te weerspiegelen. Al bent u een beetje geïrriteerd door het slechte weer, toch kunt u beter rustig en vrolijk blijven en het niet laten merken. Dat is de beste basis voor een ontspannen speeldag in huis.

Variatie is leuk

Maar met welke spelletjes spelen peuters het liefst? Alles wat de zintuigen op verschillende manieren aanspreekt, valt in de smaak. Verschillende impulsen zorgen er bovendien voor dat uw kind zich goed ontwikkelt. Het is niet alleen belangrijk dat kinderen ravotten en fysiek nieuwe ruimtes veroveren. Ook rustig spelen is zinvol. Dit bevordert de fijne motoriek en de concentratie van het kind.

Enkele voorbeelden:

  • Speel- en motoriekboeken stimuleren de interactie tussen de ouders en het kind
  • Muziek- en geluidsapparaten trainen het gehoor en de coördinatie
  • Trek- en duwspeelgoed ondersteunt de bewegingen van het kind
  • Bouwstenen, blokken, bollen en driehoeken stimuleren het structurele denken van het kind
  • Steekfiguren en puzzels verbeteren het geheugen en concentratievermogen
hout plaatjesboek voertuigen
hout xylofoon baby kinderen musico
hout duwfiguur draak tattolo

Laat kinderen ook rustig alleen spelen. Begin samen en geef het kind de tijd om in het spel te komen. Trek u terug zodra u merkt dat het kind alleen verder kan spelen. U kunt beter niet direct reageren als iets niet meteen lukt. Op deze manier leert uw kind onaangename gevoelens te verwerken en krijgt het vertrouwen in de eigen kracht.

Blijf binnen roepafstand aanwezig. Uw kind kan zijn onafhankelijkheid dan testen maar voelt zich tegelijkertijd veilig.

Kinderen mogen zich best af en toe vervelen

Ouders hoeven hun kinderen niet voortdurend bezig te houden. Kinderen die alleen spelen, leren zichzelf beter kennen. Ze ontdekken hun eigen fantasie en verzinnen daarbij verhalen, die ze vervolgens verdiepen door ze na te spelen. Sommige kinderen hebben wat meer tijd nodig om de weg te vinden in hun eigen spel. Negeer het gejengel en bezwijk niet voor de verleiding om voor de korte termijn vermaak te bieden met computerspelletjes of televisie.

Plan vooruit, want het gaat zeker een keer regenen

Een optie is om uw kind niet elke dag hetzelfde speelgoed aan te bieden. Kinderen houden van afwisseling. Leg speelgoed een tijdje weg – dan kunnen ze het na een tijdje opnieuw ontdekken en wordt het weer interessant.

hout kleurenspel rijgen octopus inktvis

Dit vindt u wellicht ook interessant: