Mijlpalen: de eerste 6 weken na de geboorte

Eindelijk zijn de negen maanden wachten voorbij. Het moment waarop u uw langverwachte kleintje kunt vasthouden is gekomen. Vol spanning kijken we naar het kleine wezentje en vragen we ons af wat er in zijn hoofd omgaat. Ziet hij ons? Wat begrijpt hij? Ouders weten intuïtief dat hun kleine wonder al behoorlijk wat kan als hij ter wereld komt. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van de eerste 6 weken.

Zien en horen

Na de geboorte zien pasgeboren baby’s alles wazig. Ze kunnen alleen vormen en sterke contrasten waarnemen. Maar baby’s houden van gezichten, en uw kind kan al oogcontact met u proberen te maken als u heel dichtbij komt. Als hij geen oogcontact maakt, komt dit waarschijnlijk omdat hij moe of afgeleid is.

Een paar dagen na de geboorte herkennen baby’s al de stem van hun moeder en kunnen ze deze onderscheiden van andere vrouwenstemmen. Vanaf een leeftijd van twee weken leggen ze zelfs al een verband tussen de stem en het gezicht. Wetenschappers hebben onderzocht hoe kinderen reageren als de vertrouwde stem van hun moeder gecombineerd wordt met een foto van een onbekende vrouw. De kinderen begonnen dan al gauw te jengelen en raakten geïrriteerd. Het doet uw kleintje dus erg goed als u liefdevol naar hem kijkt en zachtjes met hem praat.

De mimiek van een pasgeboren baby

In het begin slapen baby’s het grootste deel van de dag en moeten ze regelmatig gevoed worden. Hoewel het kan lijken alsof ze verder niks doen, zijn ze de hele dag door bezig met al hun zintuigen en verwerken ze constant alle nieuwe indrukken. Met hun mimiek laten ze zien hoe ze zich voelen: als ze gapen, zijn ze moe. Als baby’s tegelijkertijd lachen en trappelen, voelen ze zich goed.

Communicatie: baby’s houden van lachende gezichten

Om te communiceren met uw baby kunt u het beste zo dicht mogelijk bij het gezicht van de baby komen, op niet meer dan 20 cm afstand. De baby kan duidelijke gezichtsuitdrukkingen op deze afstand goed herkennen en kan zelfs proberen om ze na te doen. Aarzel niet om gekke bekken te trekken, want het kind kan nog geen subtiele emoties interpreteren. Als u daarbij zacht praat en veel glimlacht, zult u al gauw een vrolijk geluidje horen.

hout wagenspanner bellybutton

Dit vindt u wellicht ook interessant:

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Mijlpalen: baby’s van 6 tot 8 weken

Inmiddels is er meer dan een maand verstreken sinds de geboorte. Langzaam maar zeker is de baby gewend aan de omgeving, en het gezin aan het nieuwe familielid. In de eerste twee maanden leert het kind een hoop, ook dingen die ouders soms niet eens opvallen. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen. Lichaamsbewegingen Hoewel het [...]

Wennen op de kleuterschool

Eindelijk is het zover: Lisa is net vier geworden en gaat nu naar de kleuterschool. Bij het afscheid nemen zwaait ze vrolijk naar haar moeder, draait zich om en rent gauw naar school. Haar moeder voelt zich opgelucht, maar weemoedig tegelijk. Haar dochter wordt groter en zelfstandiger. Het is nu tijd voor het gezin om [...]