Mijlpalen: de eerste 6 weken na de geboorte

Eindelijk zijn de negen maanden wachten voorbij. Het moment waarop u uw langverwachte kleintje kunt vasthouden is gekomen. Vol spanning kijken we naar het kleine wezentje en vragen we ons af wat er in zijn hoofd omgaat. Ziet hij ons? Wat begrijpt hij? Ouders weten intuïtief dat hun kleine wonder al behoorlijk wat kan als hij ter wereld komt. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van de eerste 6 weken.

Zien en horen

Na de geboorte zien pasgeboren baby’s alles wazig. Ze kunnen alleen vormen en sterke contrasten waarnemen. Maar baby’s houden van gezichten, en uw kind kan al oogcontact met u proberen te maken als u heel dichtbij komt. Als hij geen oogcontact maakt, komt dit waarschijnlijk omdat hij moe of afgeleid is.

Een paar dagen na de geboorte herkennen baby’s al de stem van hun moeder en kunnen ze deze onderscheiden van andere vrouwenstemmen. Vanaf een leeftijd van twee weken leggen ze zelfs al een verband tussen de stem en het gezicht. Wetenschappers hebben onderzocht hoe kinderen reageren als de vertrouwde stem van hun moeder gecombineerd wordt met een foto van een onbekende vrouw. De kinderen begonnen dan al gauw te jengelen en raakten geïrriteerd. Het doet uw kleintje dus erg goed als u liefdevol naar hem kijkt en zachtjes met hem praat.

De mimiek van een pasgeboren baby

In het begin slapen baby’s het grootste deel van de dag en moeten ze regelmatig gevoed worden. Hoewel het kan lijken alsof ze verder niks doen, zijn ze de hele dag door bezig met al hun zintuigen en verwerken ze constant alle nieuwe indrukken. Met hun mimiek laten ze zien hoe ze zich voelen: als ze gapen, zijn ze moe. Als baby’s tegelijkertijd lachen en trappelen, voelen ze zich goed.

Communicatie: baby’s houden van lachende gezichten

Om te communiceren met uw baby kunt u het beste zo dicht mogelijk bij het gezicht van de baby komen, op niet meer dan 20 cm afstand. De baby kan duidelijke gezichtsuitdrukkingen op deze afstand goed herkennen en kan zelfs proberen om ze na te doen. Aarzel niet om gekke bekken te trekken, want het kind kan nog geen subtiele emoties interpreteren. Als u daarbij zacht praat en veel glimlacht, zult u al gauw een vrolijk geluidje horen.

hout wagenspanner bellybutton

Dit vindt u wellicht ook interessant: