hebben babys speelgoed nodig

Hebben baby’s in de eerste zes maanden speelgoed nodig?

Wat is er nou leuker dan vóór de geboorte al allerlei leuke spulletjes in te kopen. Sommige babykamers lijken wel een winkelmagazijn en na de geboorte komen familie en vrienden ook nog eens aanzetten met rammelaars en knuffeldieren in alle soorten en maten. Maar welke speeltjes hebben baby’s in de eerste maanden nou echt nodig? En welk speelgoed bevordert de ontwikkeling?

hebben babys speelgoed nodig

Nul tot drie maanden: minder is meer

Tijdens de eerste maanden leren baby’s veel nieuwe vaardigheden, zoals grijpen en zien. Ze bestuderen intensief mensen en voorwerpen in hun omgeving en onderzoeken met de mond, de ogen en de handen alles wat ze nog niet kennen. Voor baby’s betekent spelen vooral leren en ontdekken met alle zintuigen. Dit betekent dat ze in het begin zo druk bezig zijn met het onderzoeken van het eigen lichaam en zijn functies dat er maar een paar extra speelgoedjes nodig zijn. Kleurige kleine bijtringen, wagenspanners en fopspeenkettingen met verschillende houten figuurtjes of kleine belletjes zijn ideaal in deze fase. Ze prikkelen de zintuigen en helpen baby’s op speelse wijze vormen, kleuren en geluidjes te ontdekken.

Spannend zijn ook zachtjes bewegende, bonte mobiles boven het bed. Let op: zorg dat ze veilig en buiten het bereik van uw kindje zijn gemonteerd, maar dichtbij genoeg dat het er goed naar kan kijken.

hout mobiel baby olifanten

Drie tot zes maanden: goed babyspeelgoed prikkelt de zintuigen en de motoriek

  Ongeveer in de 3e of 4e maand grijpen baby’s steeds gerichter en bewuster naar dingen.
Het is dan zinvol om uw kindje naast bijtringen ook kleine balletjes, rammelaars met steel of knuffelbeesten te geven. Kies het liefst verschillende materialen en oppervlakken. Hoe interessanter het speelgoed aanvoelt, hoe meer uw kleintje wordt geprikkeld om dingen aan te raken.

Met ongeveer vier maanden kan een baby die op de buik ligt, zijn hoofdje en schouders al een beetje met de armpjes omhoog drukken. Ook lukt het steeds beter om zelf van de buik op de rug te rollen en weer terug. Motiveer uw kindje met speelgoed om dit soort bewegingen te maken. Kies bij voorkeur voor speeltjes met piepende en klapperende geluidjes of belletjes waar het zich actief naartoe moet draaien en die goed rollen, bijvoorbeeld grijpballetjes.

Na ongeveer vijf maanden beginnen baby’s het principe van oorzaak en gevolg te ontdekken. Ze vinden het geweldig om dingen te laten vallen en te kijken wat er gebeurt.
Ook wordt het gehoor scherper. Klapperend en piepend babyspeelgoed is daarom bijzonder interessant. En: uw kind luistert nu ook naar zijn naam. Roep uw kind maar eens als het u niet ziet. Het draait zich meteen naar u om.

Speeltje met piepgeluid, dieren

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]