Hoe maakt u houten speelgoed op de juiste manier schoon? Advices

Hoe maakt u houten speelgoed op de juiste manier schoon?

Houten speelgoed heeft nogal wat te verduren. De ene keer krijgt het natte kusjes en wilde omhelzingen, de andere keer wordt het brutaal op de grond gegooid, over de hele woning verspreid, de tuin in gesleept of naar de peuterspeelzaal meegenomen. Baby’s vinden het heerlijk om hun houten grijpspeelgoed in de mond te nemen en het aan een uitgebreide inspectie te onderwerpen.

U hoeft daarbij niet bang te zijn voor bacteriën of virussen. Wij vertellen u hoe u houten speelgoed het best schoonmaakt en waarom het hygiënischer is dan speelgoed van plastic.

Hoe maakt u houten speelgoed op de juiste manier schoon? Advices

Laat de natuur zijn werk doen: water in plaats van chemie

Selecta gebruikt voor zijn speelgoed alleen kwaliteitshout dat van nature antibacteriële eigenschappen heeft. Het is daarom voldoende om het hout met een licht vochtig doekje af te vegen.

Gebruik in geen geval chemische schoonmaakmiddelen, desinfecterende middelen of vochtige doekjes uit de winkel. Deze bevatten vaak giftige stoffen die uw kind via het mondslijmvlies kan opnemen. Laat ze daarom achterwege. Dat is ook nog eens goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

Maak het speelgoed ook niet schoon onder warm of stromend water. Hierdoor zet het hout uit en verliest de watergedragen verf aan intensiteit. De vaatwasser en de wasmachine zijn dus absoluut taboe.

Goed om te weten: de verf- en lakproducten die Selecta gebruikt, zijn niet schadelijk voor de gezondheid en voldoen op alle punten aan de strenge Europese voorschriften voor speelgoed.

Waarom is houten speelgoed hygiënischer dan plastic speelgoed?

Houten speelgoed hoeft vóór het eerste gebruik niet speciaal gereinigd te worden – bij plastic speelgoed is dat heel anders. Op plastic kunnen sporen van bacteriën tot wel 24 uur zonder gastheercel overleven. Hierdoor kunnen ziektes worden overgedragen. Anders dan hout heeft plastic geen eigenschappen die de vorming van bacteriën tegengaat. Weliswaar zijn beide materialen eenvoudig te reinigen, maar plastic oppervlakken vertonen vaak al na korte tijd oneffenheden en scheuren, waarin zich graag bacteriën nestelen. Hout beschikt over antibacteriële stoffen die virussen en bacteriën sneller doden. De poreuze houten oppervlakken beroven bacteriën van hun levenselixer: vocht. Houten speelgoed profiteert dus van het natuurlijke zelfreinigingseffect van hout. En natuurlijk is het gewoon mooi – zelfs na vele jaren speelplezier!

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De zeven zintuigen van een baby

Pasgeboren komen compleet met alle zintuigen ter wereld. Sommige van deze zintuigen moeten zich nog ontwikkelen, terwijl andere nog beter ontwikkeld zijn dan bij volwassenen. Wat kan uw baby waarnemen en hoe kunt u de ontwikkeling van de zintuigen voorzichtig stimuleren? Hoeveel zintuigen heeft een mens? Over het aantal menselijke zintuigen zijn biologen het niet [...]

Zo maakt u uw huis kindvriendelijk

Nog voor hun baby begint te kruipen moeten ouders hun eigen huis grondig onderzoeken op mogelijke bronnen van gevaar. Hier leest u welke gevaren er in elke kamer op de loer liggen en hoe u de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Hoe leuk het ook is als kinderen mobiel worden en hun omgeving beginnen te verkennen: [...]