Hoera, er is een baby op komst! Tijdens de zwangerschap hebt u veel tijd om na te denken over de inrichting van de babykamer. We geven u vier belangrijke tips hoe u een passende inrichting vindt die geschikt is voor uw kind.
Tip 1: Begin op tijd met het verzamelen van ideeën voor de babykamer
Roze, blauw, landelijk, vintage, modern of toch liever strak Scandinavisch? De mogelijkheden voor het inrichten van een babykamer zijn onbeperkt. Begin zo snel mogelijk met het verzamelen van ideeën om te voorkomen dat u hoogzwanger nog door meubelwinkels moet gaan rennen. Zowel online als offline kunt u eindeloos inspiratie opdoen. Onze tip: maak net als interieurspecialisten een ‘moodboard’. Dat is een soort collage op een groot stuk papier of op een prikbord. Hierop hangt u alles wat u leuk vindt: foto’s van uw lievelingshotelkamer, knipsels uit tijdschriften met mooie inrichtingsideeën, stofstaaltjes, kleurenwaaiers, stukjes tapijt, etc.
Tip 2: Combineer rustgevende basiskleuren met kleurige decoraties
Kinderen houden weliswaar van alles wat bont is, maar te veel felle kleuren kunnen snel voor een onrustige slaap zorgen. Kies als basiskleur voor wanden en vloeren daarom liever pastelkleuren of aard- resp. natuurlijke kleuren.
Met bont speelgoed of kleurrijke wanddecoraties als zelfklevende houten letters of mobiles, creëert u vervolgens mooie contrasten.
Tip 3: Kies voor praktische, meervoudig toepasbare meubels
In elke babykamer dient standaard een bedje, een kast en een commode met afwasbaar oppervlak te staan. Bij plaatsgebrek is een commode met afneembaar opzetstuk een handig alternatief. Deze bevat alles wat u nodig hebt voor het verschonen van uw kindje en kan na de babytijd als normale commode worden gebruikt.
De ervaring leert bovendien dat een bonte mobile boven de commode wonderen doet. Baby’s vinden het verschonen vaak niet zo leuk. Een mobile leidt ze af en maakt ze rustig, zeker als ze actiever beginnen te worden.
Als er genoeg plaats is, mag een gemakkelijke stoel of een schommelstoel niet ontbreken. Ideaal voor borstvoeding of de fles geven. Later hebt u dan een leeshoekje om samen in boekjes te kijken en te knuffelen.
Veel meubels zijn op de groei gemaakt en kunnen eenvoudig aan de ontwikkeling van uw kind worden aangepast. Ze zijn misschien wat duurder in de aanschaf dan klassieke babymeubels, maar kunnen wel veel langer worden gebruikt. Zo zijn er kinderstoelen die later als bureaustoel kunnen dienen of babybedjes die tot kinderbed omgetoverd kunnen worden.
Tip 4: Zorg dat u ruimte om te spelen inplant
In de babykamer moet voldoende ruimte zijn om te spelen. Baby’s houden van een knusse omgeving met een zacht tapijt of een kruipdeken om lekker te spelen en eerste ontdekkingstochtjes te maken. Het mooiste is een speelhoek met geschikt speelgoed dat in mandjes of op schappen klaarligt.