Mijlpalen: baby’s van 8 tot 12 weken

Er zijn nu twee maanden verstreken. De baby is inmiddels geen pasgeborene meer. Uw kleintje wordt steeds actiever en de belangstelling voor het ontdekken van het eigen kunnen neemt met de dag toe. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling.

Lichaamsbewegingen

De bewegingen van uw baby worden steeds soepeler en zien er niet meer zo ongecoördineerd en houterig uit als in de voorgaande weken. De baby leert zijn lichaam per dag beter kennen en weet hoe hij zijn armen en benen moeten optillen.

Uw kind heeft een natuurlijke drang om te bewegen, die u voorzichtig moet ondersteunen. Forceer niets – het is belangrijk dat uw kind zelf interesse toont in het uitvoeren van bepaalde handelingen. U kunt uw kind bijvoorbeeld aanmoedigen om het hoofd op te tillen vanuit rugligging. Dit is een grote uitdaging voor jonge baby’s. Steek uw handen uit naar uw kind en kijk of hij ze op eigen initiatief probeert te pakken. Om de spieren van de baby niet te zwaar te belasten, moeten ongebruikelijke of inspannende bewegingen altijd maar kort worden uitgevoerd.

hout steel rammelaar baby ratel bolletjes

Grijpen en horen

De baby kan zijn vuistjes steeds verder openen en kan zijn handjes gericht naar voorwerpen bewegen die hij wil onderzoeken. Alles wat recht voor zijn gezicht staat, wil hij aanraken.

Vooral bonte grijpringen wekken de belangstelling en worden graag vastgepakt. Alleen het bewust loslaten van voorwerpen werkt nog niet zo goed. Vaak laat de baby ze per ongeluk weer los.

De baby kan elke dag een beetje beter zien en vooral ook horen. Wagenspanners en rammelaars met kleine belletjes zijn daarom daarom bijzonder interessant.

Communicatie met de baby

Het verbeterde gehoor bevordert ook de communicatie tussen ouders en kind. De baby reageert sneller op vertrouwde stemmen en laat zich gemakkelijker door u troosten. En steeds vaker worden ouders begroet met een vrolijke glimlach.

Dit vindt u wellicht ook interessant: