Goed speelgoed: let op duurzaamheid en functionaliteit

De schappen in speelgoedwinkels en supermarkten puilen uit van producten voor kinderen. Hier vind je speelgoed in alle kleuren, vormen en materialen voor kinderen van elke leeftijd. Het is niet bepaald eenvoudig om in deze overvloed aan spullen geschikt en goed speelgoed te vinden dat bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van een kind past. Bij het kiezen van speelgoed spelen temperament en smaak van een gezin natuurlijk een belangrijke rol, maar we adviseren om ook met een aantal algemene criteria rekening te houden.

  • Speelgoed moet op verschillende manieren door kinderen kunnen worden gebruikt. Vooral de allerkleinsten onderzoeken speelgoed niet alleen met de handjes, maar stoppen het ook in de mond, draaien eraan of slaan ermee op de grond. Goed speelgoed moet tegen een stootje kunnen en met alle zintuigen kunnen worden onderzocht en gebruikt.
  • Omdat baby’s en kleine kinderen speelgoed op verschillende manieren gebruiken, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het materiaal, de verf en kleine onderdelen: speelgoed mag geen weekmakers, giftige lakken en kleine onderdelen bevatten die gemakkelijk ingeslikt kunnen worden. Controleer of het speelgoed door onafhankelijke testinstituten werd gecontroleerd. De CE-markering bevestigt dat er aan de minimumvereisten van de EU is voldaan. Al het speelgoed dat in Duitsland wordt verkocht, moet van deze markering zijn voorzien.
  • Ondanks het enorme aanbod aan speelgoed is duurzaamheid is een belangrijk kwaliteitskenmerk: speelgoed moet niet alleen robuust, maar ook veelzijdig zijn en lang meegaan. Houten blokken met een opdruk kunnen in het begin uitstekend als puzzel dienen en later worden gebruikt om torens mee te bouwen. Voor u speelgoed koopt, is het daarom zinvol om u af te vragen: kan het kind er langere tijd op verschillende manieren mee kan spelen? Of heeft het maar een beperkt aantal functies en mogelijkheden? Prikkelt het de fantasie of is het zo gemaakt dat het maar weinig speelmogelijkheden biedt?
hout trekfiguur olifant yambo

Duurzaam speelgoed gaat lang mee

Soms hebben we het gevoel dat kinderen steeds nieuw en ander speelgoed nodig hebben. Veel belangrijker zijn echter duurzaamheid en functionaliteit – zeker in de huidige tijd, waarin de toekomst van onze kinderen steeds vaker onderwerp van gesprek is. Ook voor speelgoed geldt daarom: minder is meer, mits er op de kwaliteit wordt gelet en kinderen lang plezier kunnen hebben van het speelgoed.

Dit artikel is geschreven door onze gastauteur Susanne Mierau. Ze is moeder van drie kinderen, heeft een studie pedagogiek (afstudeerrichting ontwikkeling en opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar) afgerond en is gezinsbegeleidster, uitgeefster van het onlinetijdschrift geborgen-wachsen.de en schrijfster van praktische handleidingen over het leven met baby’s en kleine kinderen.

Dit vindt u wellicht ook interessant: