Goed speelgoed: let op duurzaamheid en functionaliteit

De schappen in speelgoedwinkels en supermarkten puilen uit van producten voor kinderen. Hier vind je speelgoed in alle kleuren, vormen en materialen voor kinderen van elke leeftijd. Het is niet bepaald eenvoudig om in deze overvloed aan spullen geschikt en goed speelgoed te vinden dat bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van een kind past. Bij het kiezen van speelgoed spelen temperament en smaak van een gezin natuurlijk een belangrijke rol, maar we adviseren om ook met een aantal algemene criteria rekening te houden.

  • Speelgoed moet op verschillende manieren door kinderen kunnen worden gebruikt. Vooral de allerkleinsten onderzoeken speelgoed niet alleen met de handjes, maar stoppen het ook in de mond, draaien eraan of slaan ermee op de grond. Goed speelgoed moet tegen een stootje kunnen en met alle zintuigen kunnen worden onderzocht en gebruikt.
  • Omdat baby’s en kleine kinderen speelgoed op verschillende manieren gebruiken, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het materiaal, de verf en kleine onderdelen: speelgoed mag geen weekmakers, giftige lakken en kleine onderdelen bevatten die gemakkelijk ingeslikt kunnen worden. Let daarom op keurmerken, zoals het GS-keurmerk voor ‘geprüfte Sicherheit’ (duurzaamheid), een TÜV-keurmerk (test op veiligheid en schadelijke stoffen) of het rode ‘spiel gut’-label voor pedagogisch waardevol speelgoed. Een andere indicatie voor een verantwoorde speelgoedproductie is het gebruik van duurzame grondstoffen, zoals hout uit duurzame bosbouw. De CE-markering bevestigt alleen dat er aan de minimumvereisten van de EU is voldaan. Al het speelgoed dat in Duitsland wordt verkocht, moet van deze markering zijn voorzien.
  • Ondanks het enorme aanbod aan speelgoed is duurzaamheid is een belangrijk kwaliteitskenmerk: speelgoed moet niet alleen robuust, maar ook veelzijdig zijn en lang meegaan. Houten blokken met een opdruk kunnen in het begin uitstekend als puzzel dienen en later worden gebruikt om torens mee te bouwen. Voor u speelgoed koopt, is het daarom zinvol om u af te vragen: kan het kind er langere tijd op verschillende manieren mee kan spelen? Of heeft het maar een beperkt aantal functies en mogelijkheden? Prikkelt het de fantasie of is het zo gemaakt dat het maar weinig speelmogelijkheden biedt?
hout trekfiguur olifant yambo

Duurzaam speelgoed gaat lang mee

Soms hebben we het gevoel dat kinderen steeds nieuw en ander speelgoed nodig hebben. Veel belangrijker zijn echter duurzaamheid en functionaliteit – zeker in de huidige tijd, waarin de toekomst van onze kinderen steeds vaker onderwerp van gesprek is. Ook voor speelgoed geldt daarom: minder is meer, mits er op de kwaliteit wordt gelet en kinderen lang plezier kunnen hebben van het speelgoed.

Dit artikel is geschreven door onze gastauteur Susanne Mierau. Ze is moeder van drie kinderen, heeft een studie pedagogiek (afstudeerrichting ontwikkeling en opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar) afgerond en is gezinsbegeleidster, uitgeefster van het onlinetijdschrift geborgen-wachsen.de en schrijfster van praktische handleidingen over het leven met baby’s en kleine kinderen.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Wat ziet een baby?

Theoretisch kunnen baby's in de buik van de moeder al zien. Toch zijn bij de geboorte de ogen, anders dan de oren, de minst ontwikkelde zintuigen. In dit artikel leggen we uit hoe het gezichtsvermogen van baby's zich in de eerste maanden ontwikkelt en welk speelgoed gedurende die periode geschikt voor ze is. Bij de [...]

Wat zijn de lievelingskleuren van baby’s?

Roze voor meisjes, lichtblauw voor jongens? Of is dat alleen wat volwassenen willen en maakt het voor het kind zelf niet zoveel uit? Het is een hardnekkige mythe dat kinderen alleen maar grijs zien. Maar wat zijn dan de favoriete kleuren van uw baby? Baby's kunnen van begin af aan kleuren zien Als een kind [...]

Mijlpalen: baby’s van 6 tot 8 weken

Inmiddels is er meer dan een maand verstreken sinds de geboorte. Langzaam maar zeker is de baby gewend aan de omgeving, en het gezin aan het nieuwe familielid. In de eerste twee maanden leert het kind een hoop, ook dingen die ouders soms niet eens opvallen. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen. Lichaamsbewegingen Hoewel het [...]