Goed speelgoed: let op duurzaamheid en functionaliteit

De schappen in speelgoedwinkels en supermarkten puilen uit van producten voor kinderen. Hier vind je speelgoed in alle kleuren, vormen en materialen voor kinderen van elke leeftijd. Het is niet bepaald eenvoudig om in deze overvloed aan spullen geschikt en goed speelgoed te vinden dat bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van een kind past. Bij het kiezen van speelgoed spelen temperament en smaak van een gezin natuurlijk een belangrijke rol, maar we adviseren om ook met een aantal algemene criteria rekening te houden.

  • Speelgoed moet op verschillende manieren door kinderen kunnen worden gebruikt. Vooral de allerkleinsten onderzoeken speelgoed niet alleen met de handjes, maar stoppen het ook in de mond, draaien eraan of slaan ermee op de grond. Goed speelgoed moet tegen een stootje kunnen en met alle zintuigen kunnen worden onderzocht en gebruikt.
  • Omdat baby’s en kleine kinderen speelgoed op verschillende manieren gebruiken, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het materiaal, de verf en kleine onderdelen: speelgoed mag geen weekmakers, giftige lakken en kleine onderdelen bevatten die gemakkelijk ingeslikt kunnen worden. Let daarom op keurmerken, zoals het GS-keurmerk voor ‘geprüfte Sicherheit’ (duurzaamheid), een TÜV-keurmerk (test op veiligheid en schadelijke stoffen) of het rode ‘spiel gut’-label voor pedagogisch waardevol speelgoed. Een andere indicatie voor een verantwoorde speelgoedproductie is het gebruik van duurzame grondstoffen, zoals hout uit duurzame bosbouw. De CE-markering bevestigt alleen dat er aan de minimumvereisten van de EU is voldaan. Al het speelgoed dat in Duitsland wordt verkocht, moet van deze markering zijn voorzien.
  • Ondanks het enorme aanbod aan speelgoed is duurzaamheid is een belangrijk kwaliteitskenmerk: speelgoed moet niet alleen robuust, maar ook veelzijdig zijn en lang meegaan. Houten blokken met een opdruk kunnen in het begin uitstekend als puzzel dienen en later worden gebruikt om torens mee te bouwen. Voor u speelgoed koopt, is het daarom zinvol om u af te vragen: kan het kind er langere tijd op verschillende manieren mee kan spelen? Of heeft het maar een beperkt aantal functies en mogelijkheden? Prikkelt het de fantasie of is het zo gemaakt dat het maar weinig speelmogelijkheden biedt?
hout trekfiguur olifant yambo

Duurzaam speelgoed gaat lang mee

Soms hebben we het gevoel dat kinderen steeds nieuw en ander speelgoed nodig hebben. Veel belangrijker zijn echter duurzaamheid en functionaliteit – zeker in de huidige tijd, waarin de toekomst van onze kinderen steeds vaker onderwerp van gesprek is. Ook voor speelgoed geldt daarom: minder is meer, mits er op de kwaliteit wordt gelet en kinderen lang plezier kunnen hebben van het speelgoed.

Dit artikel is geschreven door onze gastauteur Susanne Mierau. Ze is moeder van drie kinderen, heeft een studie pedagogiek (afstudeerrichting ontwikkeling en opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar) afgerond en is gezinsbegeleidster, uitgeefster van het onlinetijdschrift geborgen-wachsen.de en schrijfster van praktische handleidingen over het leven met baby’s en kleine kinderen.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Mijlpalen: baby’s van 12 tot 16 weken

Bijna een derde van het eerste levensjaar is inmiddels achter de rug. Wat gaat dat snel, hè? Uw baby heeft op allerlei gebieden al vorderingen gemaakt. Hij leert zijn bewegingen steeds beter coördineren en begint langzaam te begrijpen wat er om zich heen gebeurt. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van 12 [...]

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

Waarom hebben kinderen fantasie nodig?

Vandaag een prinsesje, morgen astronaut! Er komt een moment dat speelgoed plotseling tot leven komt en een kind heerser over zijn eigen rijk wordt. Waar komt de fantasie van kinderen vandaan, waarom is deze zo nuttig voor de ontwikkeling en hoe kan ze geprikkeld worden? In de fantasiewereld wordt het echte leven geoefend Het vermogen [...]