Mijlpalen: baby’s van 16 tot 18 weken

Uw baby wordt groter en wordt steeds nieuwsgieriger naar zijn eigen vaardigheden. Hij test ze dan ook graag uit. De zintuigen ontwikkelen zich constant, zodat uw kind zijn eigen wereld elke dag een stukje beter kan verkennen. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling.

Lichaamsbewegingen

Uw baby heeft de afgelopen vier maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar zijn eigen lichaam. Tot nu toe speelde hij het liefste met zijn eigen handen en voeten. Inmiddels heeft hij het vermogen om naar voorwerpen te grijpen geperfectioneerd en kan hij zich met zijn voeten afzetten.

De meeste baby’s van deze leeftijd kunnen al zelfstandig omrollen, een belangrijke stap richting mobiliteit.

Ontwikkeling van de zintuigen van de baby

De baby kan inmiddels goed kleuren onderscheiden, terwijl hij dit als pasgeborene nog niet kon. Het gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen. De baby kan zich nu bijna perfect focussen op bepaalde voorwerpen. Voorheen waren vooral primaire kleuren duidelijk zichtbaar voor het kind, maar nu worden ook kleurschakeringen gedetecteerd. Het kind kan steeds beter bewegende voorwerpen volgen met de ogen.

Communicatie met de baby

Ook het gehoor ontwikkelt zich steeds verder. U kunt dit merken aan het feit dat uw kind steeds beter reageert op zachte tonen en stemmen. Als een kind een geluid hoort weet hij ook in welke richting hij zijn hoofd moet draaien om de bron van het geluid te zien. Speelgoed met geluiden zoals belletjes, toeters of rammelaars wordt daarom steeds interessanter.

Uw stem is nog steeds het favoriete geluid van uw kind. Praat zo vaak mogelijk met uw baby of zing een liedje voor hem. Hij herkent de spraakmelodie steeds beter en kan een vriendelijke of strenge toon onderscheiden. De baby zal antwoorden met lala-monologen als u liefdevol met hem praat.

Dit vindt u wellicht ook interessant: