Mijlpalen: baby’s van 16 tot 18 weken

Uw baby wordt groter en wordt steeds nieuwsgieriger naar zijn eigen vaardigheden. Hij test ze dan ook graag uit. De zintuigen ontwikkelen zich constant, zodat uw kind zijn eigen wereld elke dag een stukje beter kan verkennen. Hier vindt u de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling.

Lichaamsbewegingen

Uw baby heeft de afgelopen vier maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar zijn eigen lichaam. Tot nu toe speelde hij het liefste met zijn eigen handen en voeten. Inmiddels heeft hij het vermogen om naar voorwerpen te grijpen geperfectioneerd en kan hij zich met zijn voeten afzetten.

De meeste baby’s van deze leeftijd kunnen al zelfstandig omrollen, een belangrijke stap richting mobiliteit.

Ontwikkeling van de zintuigen van de baby

De baby kan inmiddels goed kleuren onderscheiden, terwijl hij dit als pasgeborene nog niet kon. Het gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen. De baby kan zich nu bijna perfect focussen op bepaalde voorwerpen. Voorheen waren vooral primaire kleuren duidelijk zichtbaar voor het kind, maar nu worden ook kleurschakeringen gedetecteerd. Het kind kan steeds beter bewegende voorwerpen volgen met de ogen.

Communicatie met de baby

Ook het gehoor ontwikkelt zich steeds verder. U kunt dit merken aan het feit dat uw kind steeds beter reageert op zachte tonen en stemmen. Als een kind een geluid hoort weet hij ook in welke richting hij zijn hoofd moet draaien om de bron van het geluid te zien. Speelgoed met geluiden zoals belletjes, toeters of rammelaars wordt daarom steeds interessanter.

Uw stem is nog steeds het favoriete geluid van uw kind. Praat zo vaak mogelijk met uw baby of zing een liedje voor hem. Hij herkent de spraakmelodie steeds beter en kan een vriendelijke of strenge toon onderscheiden. De baby zal antwoorden met lala-monologen als u liefdevol met hem praat.

Dit vindt u wellicht ook interessant:

Waarom kleine kinderen al vriendjes nodig hebben

Over het belang van vriendschap is al veel gezegd en geschreven. Ook voor kleine kinderen geldt dat vrienden zeer belangrijk zijn. Natuurlijk is vriendschap in de kindertijd anders dan bij volwassenen. Hoe kinderen vriendschappen sluiten en in hoeverre ouders hun kind hierbij kunnen ondersteunen, leest u hier. Niets is zo leuk voor kinderen als samen [...]

De babykamer goed inrichten

Hoera, er is een baby op komst! Tijdens de zwangerschap hebt u veel tijd om na te denken over de inrichting van de babykamer. We geven u vier belangrijke tips hoe u een passende inrichting vindt die geschikt is voor uw kind. Tip 1: Begin op tijd met het verzamelen van ideeën voor de babykamer [...]

Zo vindt u veilig speelgoed voor uw baby

Baby's onderzoeken hun omgeving met alle zintuigen en met inzet van hun hele lichaam. Dit geldt ook voor speelgoed en dat brengt een aantal gevaren met zich mee. Maar waaraan herkent u nu of speelgoed veilig is voor uw baby? Wij geven u acht belangrijke tips voor de aankoop van speelgoed. Tip 1: Let op [...]